Тъканта на космоса. Пространство, време и текстура на реалността

Автор: Брайън Грийн
Обем: 742 стр.
Формат в мм.: 150х220
Издател: ИК "Изток Запад"
Твърда подвързия
Дата на включване: 2005-12-21
ISBN: 9543211922
Категория: Загадки

Корична цена: 30.00 лв.
Oтстъпка: 9%

Нашата цена: 27.30 лв.


Пространството и времето завладяват въображението повече от всеки друг научен въпрос. И не напразно. Те изграждат сцената на реалността, самата тъкан на космоса. Цялото ни съществуване - всичко, което правим, мислим и изпитваме - се случва в някаква област от пространството в течение на някакъв интервал от време. И все пак науката все още се мъчи да разбере какво всъщност са пространството и времето. Те реални физически обекти ли са, или са просто полезни идеи? Ако са реални, то фундаментални ли са, или възникват от някакви по-основни съставни елементи? Какво значи пространството да бъде празно? Има ли времето начало? Притежава ли то стрела, летяща неумолимо от минало към бъдеще, както показва всекидневният ни опит? Можем ли да управляваме пространството и времето? В тази книга ще проследим трите столетия на страстни научни търсения на отговори (или поне на намеци за отговори) на тези основни, но дълбоки въпроси за естеството на вселената.

Брайън Грийн получава бакалавърска степен в университета „Харвард", а докторска - в Оксфордския университет, където е стипендиант на фонда „Роудс". Започва да преподава физика в университета „Корнел" през 1990 г., получава професорско място през 1995 г., а от 1996 г. е професор по физика и математика в Колумбийския университет. Изнасял е популярни и научни лекции в повече от 25 страни. Високоуважаван в научните среди за множество разкриващи нови перспективи открития в теорията на суперструните.


Мнения за тази книга

Станислав Янков -Кюстендил
Страхотна книга! По-добра от всеки български учебник в областта на физиката (и срам за образователното ни министерство и за хората, които го управляват)! По-добра дори от предишното творение на същия автор (Елегантната вселена), макар да е препоръчително двете книги да се ползват съвместно. Докато Елегантната вселена акцентира основно на теорията за суперструните/М-теорията и не е особено убедителна като цяло, тази книга ми позволи да осъзная всички най-важни достижения на съвременната физика (нещо, което не успяха да постигнат дори учебниците за студенти, въпреки несимволичните усилия, които полагах). Браян Грийн и преводачите са свършили чудесна работа! Що се отнася до теорията за суперструните - продължавам да имам някои резерви.

Djohn Kiil Neithan -Варна
Като цяло теориите изложени в книгата са убедителни но не трябва да се прекалява с идеята за универсалността на струнната теория-тя още не може да прави конкретни предсказания не обяснява защо точно 7 измеерения са завити и защо има само едно вермево измерение а също и не обяснява отсъствието на предиденото от теорията безмасово скаларно поле.По-правилно е да се смята че струните са изградени от нещо и най-малкото това не е еокончателната теория а само приближение.Според мен теорията на струните примковата гравитация туисторната тероия и подхода на новите променливи и холографския модел са строто свръзанип и истинската окончателна теория има поне елементи от всеки от тях.

Прибавете и Вашa анотация, мнение или коментар за това заглавиe

търсeне по м/у думите моля въведете търсената дума
иили   

Проверка на поръчки  |  Вашата сметка  |  Нови книги  |  Съвети  |  Начало  |  Доставки  | 
Кои сме ние  |  Антикварен раздел  |  Категории нови книги  | 

Приятели: area.bg  |  пощенски марки  |  СБСС  |  С надуваема лодка около света  |  Ламбиеви колиби  |