Митове, творци и време

Автор: Лилия Старева
Обем: 564 стр.
Формат в мм.: 140х210
Издател: ИК "Жанет 45"
Мека подвързия
Дата на включване: 2016-11-05
ISBN: 9786191862542
Категория: Етнография и Фолклор

Корична цена: 23.00 лв.
Oтстъпка: 11%

Нашата цена: 20.47 лв.


Митът е разказ, който не само представя нещо, но и решава настоящ проблем

проф. Богдан Богданов

Митовете са историята, умът, красотата, интелектът и мъдростта на народа, ценностите му.

Здравка Евтимова

Не мога да си представя по-изчистена от вековете драматургична структура, по която може да се работи в киното, от митовете. Идеята, че пещерите на далечните ни предци са били пълни с писатели и драматурзи, никак не е лоша. Допускам, че всичко важно е било измислено още там.

проф. Анри Кулев

ПРЕДГОВОР

В тази книга участват 35 български интелектуалци, изявени творци в различни области – писатели, кинотворци, музиканти, художници, учени. Това са: Божана Апостолова, доц. Георги Арнаудов, проф. Греди Асса, Бойка Асиова, проф. Богдан Богданов, доц. Костадин Бонев, Христо Гочев, Иван Гранитски, проф. Пламен Джуров, проф. Божидар Димитров, проф. Томислав Дяков, Здравка Евтимова, Владислав Икономов, Христо Карастоянов, Влади Киров, Георги Константинов, Любомир Котев, проф. Георг Краев, проф. Йовчо Крушев, проф. Анри Кулев, Любомир Левчев, проф. Георги Лозанов, проф. Николай Майсторов, проф. Иван Маразов, проф. Николай Овчаров, проф. Андрей Пантев, Валери Петров, доц. Невелина Попова, Нешка Робева, Милен Русков, Матей Стоянов, проф. Любомир Халачев, проф. Христо Харалампиев, Димитър Христов и Стефан Цанев.
Искрено и от сърце благодаря на всички!

Да се проведе дълъг и задълбочен разговор с толкова много изявени наши творци и интелектуалци, разпознаваеми не само в родна, но и в световна културна среда, със свой художествен и научен стил, със свое присъствие и позиция, е изключително вълнуващо. Признателна съм им, че се отзоваха, че намериха време, че сметнаха за важен този разговор за същността на митологията и смисъла ѝ в днешния свят, за връзката ѝ с творчеството и с креативна дейност въобще. Крайната цел е не просто да препрочетем още веднъж класиката. А да разберем чрез митовете себе си днес, обществото ни, времето, в което живеем. За да ни служат, в опита ни да живеем по-добре, да решаваме правилно трудни житейски задачи, да се изявяваме като творци, създатели на добро. Важно е за всички, но сякаш най-много би помогнало на младите хора, които тепърва биха могли да се изживеят като културни герои, овладяващи света, самоопознаващи се, решени на подвизи. Без да бъде назована „Помагало за обучение в култура и иновативно мислене“, тази книга, замислена като част от проект на Нов български университет, изпълнява тъкмо тази задача.

В началото въпросите ми бяха 25. За всяко интервю – различни, при всички случаи – твърде много. Постепенно темите се сведоха до 4 центъра.

1. За мита – какво е мит, характеристики, условия, възникване и разпространение, влияние през различните епохи.
2. Мит и творчество. Влияе ли митът и как върху творческия процес.
3. Съвременни митове и герои.
4. Мит и образование.

Всеки от разговорите си има своя история. Невинаги следвах първоначалния си замисъл. Нерядко събеседникът ми тръгваше в неочаквана посока. Следвах го. Исках да проследя неговата мисъл и да „вляза“ в неговата дълбочина. В последвалата редакция и „събиране“ на книгата въпросите ми отново се връщаха, някога доста упорито и натрапчиво. Затова на места в текста си позволих да ги оставя – зададените и незададените. Позволих си и някои коментари и обобщения.


Прибавете и Вашa анотация, мнение или коментар за това заглавиe

търсeне по м/у думите моля въведете търсената дума
иили   

Проверка на поръчки  |  Вашата сметка  |  Нови книги  |  Съвети  |  Начало  |  Доставки  | 
Кои сме ние  |  Антикварен раздел  |  Категории нови книги  | 

Приятели: area.bg  |  пощенски марки  |  СБСС  |  С надуваема лодка около света  |  Ламбиеви колиби  |