Около света за 80 дни

Автор: Майкъл Палин
Обем: 304 стр.
Формат в мм.: 130х200
Издател: ИК "Вакон"
Мека подвързия
Дата на включване: 2014-02-23
ISBN: 9789549535617
Категория: География

Корична цена: 9.00 лв.
Oтстъпка: 9%

Нашата цена: 8.19 лв.


Следвайки маршрута на героя на Жул Верн от едноименната книга, Палин потегля от същия Реформаторски клуб в Лондон с намерение да обиколи света за по-малко от три месеца. Правилата са прости – да се използва транспорт, който не се отделя от повърхността на Земята, както е пътувал и Филиъс Фог 115 години преди това. От луксозните купета на „Ориент Експрес” до прожекция на филм за възрастни на югославски кораб в Индийския океан и велосипеден час пик в Китай, тази книга възхвалява способността на един човек сам да си усложнява живота.

Сдобил се с еквивалент на пътната чанта на Фог, Майкъл Палин тръгва на път със своя сподвижник Паспарту (няколкочленен екип от Би Би Си), натоварен с уокмен, арабски разговорник, надуваем глобус, пакет силни ментови бонбони и два-три чифта дрехи.

Австрия, Атина, Александрия... Картината е повече от динамична, ето и част от нея накратко. Ден 15-и, отпътуване от Саудитска Арабия в посока Катар – страна номер 10 от началото на пътуването. Оттук до Обединените арабски емирства предстоят още стотина километра, съпътствани от митнически проверки, пустинни пейзажи и 40-градусови температури. Ден 16-и, на кея в Дубайския залив е хвърлило котва следващото превозно средство. В западните кръстословици все още ги наричат „доу”, докато за местните те са просто „моторни лодки“. Дървеното возило с форма на резен пъпеш трябва да отведе Палин и екипа му до Бомбай. Следва едноседмично пътуване върху чували с шамфастък, силен аромат на къри и съжителство с 18 индийски моряци. За пореден път адренелинът отключва СЕП (синдром на еуфорията от пристигането) в Хонгконг. Организмът е отново в режим за възприемане на нови усещания, а вкусовите рецептори са готови за вечеря, включваща ликьор от змийска жлъчка, супа от котка, накълцана змия с броколи. И отново смяна на декорите, страната и часовия пояс...

Пътешествието от 1988 г., пише Палин в наши дни, никога няма да бъде повторено. Поне не по този начин. „Сега имаме мобилни телефони, GPS сателити, както и дигитални филмови камери вместо такива с целулоидни ленти. Но как са се променили хората и техният живот не е толкова лесно да се каже. Имаше само един начин да разберем. Преиздаването на книгата и завръщането ни в Индия и Персийския залив бе повече от отпразнуване на цели 20 години на пътя; то е потвърждение, че поне за този пътешественик краят все още не се вижда.”

Заповядайте на това епично пътешествие, за да обиколите света с Майкъл Палин за има-няма 80 дни.

Майкъл Палин утвърждава своята репутация с „Летящият цирк на Монти Пайтън” и Ripping Yarns. Като актьор се изявява в няколко филма с Монти Пайтън, както и в „Мисионерът”, „Частното събиране”, „Риба, наречена Уанда”, „Американски приятели” и „Свирепи създания”. Телевизионните му изяви включват и два филма за поредицата на Би Би Си „Великите железопътни пътувания”, пиесите „На изток от Ипсуич” и „Номер 27”, както и GBH на Алън Блийсдейл. Написал е седем бестселъра за пътешествия, които да придружат телевизионните поредици „Около света за 80 дни”, „От полюс до полюс”, „Пълна обиколка”, „Пътешествията на Хемингуей”, „Сахара”, „Хималаите” и „Нова Европа”. Автор е и на множество разкази за деца, на пиесата „Уикендът” и на романа „Столът на Хемингуей”. През 2006 година първият том на дневниците му „1969 – 1979: Годините на Пайтън” прекара месеци в класациите за бестселъри. През 2008 година беше публикувано допълнено специално издание на „Около света за 80 дни”, което да съвпадне с излизането на документалния филм на Би Би Си „Около света за 20 години”.

„Безгрижният му чар и страстта за открития са запленяващи.” – Daily Express


Прибавете и Вашa анотация, мнение или коментар за това заглавиe

търсeне по м/у думите моля въведете търсената дума
иили   

Проверка на поръчки  |  Вашата сметка  |  Нови книги  |  Съвети  |  Начало  |  Доставки  | 
Кои сме ние  |  Антикварен раздел  |  Категории нови книги  | 

Приятели: area.bg  |  пощенски марки  |  СБСС  |  С надуваема лодка около света  |  Ламбиеви колиби  |